Білі гриби з Херсонщини підкорюють ринки Німеччини та Італії

Цього року на Херсонщині проходить велике “тихе полювання”, у якому беруть учать тисячі мешканців області. Про це повідомляє сайт Online Нова Каховка.

Інформація про те, що значну кількість дарів Херсонських лісів хвацькі підприємці обробляють на продають за кордон, яку редакція отримувала із власних джерел, підтвердилась.

Нещодавно на сторінці власника компанії S.B. Frozen Foods Андрія Жукова у соціальній мережі Facebook з’явилося відео переробки білих грибів з відповідним коментарем: “на Німеччину та Італію йдуть як пиріжки”.

 

Журналісти SEEDS спробували розібратися, чим саме приваблюють закордонних покупців українські гриби. Відповіді на їх питання надав від директор S.B. Frozen Foods Семена Бріка.


– Невже, насправді українські білі гриби в замороженому вигляді переважно експортують до Німеччини та Італії?

– Так, все так, ще трохи румуни беруть. Але вони надають перевагу свіжим грибам. Основна ж маса йде саме в Італію та Німеччину – вони основні споживачі заморожених грибів.

– Як давно ваше підприємство займається заморожуванням грибів? Пам’ятається, раніше ви спеціалізувалися переважно на ягодах.

– Тепер у нас морозяться ще й гриби. Це був свого роду експеримент. І вельми вдалий. Малина закінчилася, ягоди свіжої більше не було, і щоб, як то кажуть, “не простоювати” (посміхається), ми вирішили далі рухатися і переробляти гриби.

Гриби – продукт непростий. У переробці грибів задіяно багато робочої сили – людей, які чистять гриби. Наприклад, по ягоді, в процесі переробки задіяні тільки постійні співробітники заводу, людей 7-10.

А по грибам, крім постійних робітників, доводиться залучати велику кількість місцевих мешканців для чищення грибів. Іноді в день до 60 осіб. І це тільки на чистку грибів.

– Як давно ваша компанія займається заморожуванням грибів?

– Заморозкою грибів активно ми вирішили зайнятися тільки в цьому сезоні. Це все білий гриб, лісової, який має свою сезонність, поки тепло, і врожайність. У минулому році врожаю в Карпатах не було, а наше виробництво знаходиться саме тут. Грибу потрібні опади і невисока температура. А у нас весь вересень стоїть спека. А немає дощу – немає і грибів.

Цього року вирішили спробувати херсонські гриби. Вельми непогано вийшло. Ми попрацювали приблизно три тижні з очищенням і заморожуванням грибів. За цей час вдалося переробити близько 60 тонн.

– Звідки ще до вас надходять гриби?

– Основні два місця: закарпатські, з гір; ще багато дає грибів Херсонська область. Однак і в цьому, і в минулому сезоні Карпати урожаєм не порадували, а ось в Херсоні навпаки – другий рік поспіль дуже великий урожай.

Хоча є відмінності херсонського і карпатського гриба. У Херсонській області піщана місцевість, звідти гриб приїжджає в землі і піску. З карпатськими грибами легше працювати – вони чистіші, як сировина. Їх набагато простіше і чистити, і обробляти.

Якщо за звичайну робочу зміну нашим працівникам вдається очистити від 5 до 6 тонн херсонських грибів, то карпатських, за цей же час можна очистити близько 10-15 тонн.

– Херсон і Карпати … Чи не збираєтеся підключати і інші регіони – гриби ростуть в Україні практично скрізь.

– Вони і під столицею ростуть. Але практично ніде немає необхідних для закупівель обсягів. До того ж Київська та Чернігівська область… тут треба бути дуже обережними з радіацією. Хтось один може принести гриби, які мають сильний радіаційний фон, і ці кілька кілограмів можуть вплинути на всю партію в 20 тонн. Їх можуть просто не пропустити на кордоні або повернути замовники. У радіаційному плані у нас в країні є свої зони ризику.

До того ж, так склалася історія, що “грибних” заготівельників, з якими ми працюємо, багато саме в Херсонській області, Закарпатті та Прикарпатті.

Оскільки другий рік неврожай, відповідно, і ціна на карпатські гриби трохи вища. Херсонські дешевші, та обсяги там більше.

– Якою ж була в середньому ціна на гриби, як сировину, в цьому році?

– Херсонський білий гриб першого класу коштував від 160-170 гривень за кілограм, з часом ціна “провалилася” до 100-110, потім знову повернулася до 170 грн.\кг. Є ще гриби другого і третього класу – вони дешевші.

Якби карпатський регіон давав більший обсяг, то ціна, в принципі, по Україні була б близько 100-120 гривень за кілограм. Пам’ятається, в позаминулому сезоні ціни були і по 400 гривень за кілограм. У той рік було дуже мало грибів.

До того ж тут все залежить від Європи – там теж гриби ростуть. Нинішній рік порадував хорошим урожаєм білих грибів деякі європейські країни, і ціни на закупівлю сировини там були приблизно ті ж, що і у нас.

– Яка ціна українських білих грибів в заморожуванні?

– У середньому від 7 до 10 євро за кілограм. Все залежить від класу.

На фото гриби, що були зібрані у лісосмузі за вулицею Соборною у Новій Каховці 12 листопада.
Поділіться цим:
Останні новини:  
    Google-реклама:  
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial