Держпродспоживслужба застерігає: “тихе полювання” – загроза для життя

З настанням осіннього сезону “тихого полювання” знову з’явилася загроза  отруєння грибами. Інтернет переповнений новинами щодо таких випадків, багато з яких закінчилося смертю.

  • Липень 2018 року, Одеса – вагітна мати багатодітної сім’ї та її 11-річний син померли після вживання в їжу грибів, інші члени сімї в тяжкому стані потрапили і лікувалися в лікарні,
  • жовтень – місто Дніпро, 7 – річний хлопчик помер після того, як сам зібрав та наївся грибів.

Всього станом на жовтень 2018 року в Україні померло 12 чоловік, кількість людей, які знаходились в край тяжкому стані, але медикам вдалося спасти їх, рахується  сотнями.

В Херсонській області є також любителі «тихого полювання». Так, три чоловіка отруїлися всього за два дні: 38- річна жінка в обласному центрі, яка почастувалася грибами з лісу на лівобережжі Дніпра; 70 – річний пенсіонер із Олежок, якого також ледве повернули до життя після дегустації грибів; 20 – річна дівчина із села Щасливе Олешківського району набрала грибів з дерева та повечеряла ними.

В розпал грибного сезону новини про отруєння лісними «делікатесами» приходять майже кожного дня. Тож в лікарнях довго чекати та пацієнтів з такими діагнозами не приходиться. Але народ продовжує ризикувати, і не завжди тільки своїм здоров’ям, так в місті Херсоні в селищі Геологів щедра сусідка пригостила одинокого 62-річного пенсіонера невідомо де знайденими грибами, в результаті чоловік опинився в лікарні.

          Держпродспоживслужба вкотре застерігає:

  1. Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
  2. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
  3. Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне:

Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.

Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.

Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

Не вживайте сирих грибів.

Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.

Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.

Ніколи не застосовуйте „домашніх” методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

– Негайно викликайте “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

– Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.

– Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Ніякого самолікування!Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

В зарубіжних країнах отруєння дикорослими грибами трапляються рідко, оскільки люди майже не збирають грибів у лісах. Тож, щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати печериці та гливи, вирощені у теплицях.