Харчові підприємства Херсонщини переробляють близько 3% вирощених овочів

Херсонщина – одна з провідних областей України по виробництву сільськогосподарської продукції, в тому числі овочевої. Від рівня розвитку харчової та переробної галузі, стабільності функціонування залежить стан економіки, продовольча безпека та рівень життя населення регіону.

Про це сьогодні, 16 серпня, говорили на щотижневій селекторній нараді під головуванням очільника Херсонщини Сергія Козиря.

На сьогоднішній день на території області знаходиться 153 підприємства переробної та харчової галузі, діяльність яких охоплює майже всі напрямки споживчого ринку. Також, 21 підприємство займається виробництвом крафтової продукції: м’ясної, консервної та кондитерської галузей.

Херсонщина – одна з провідних областей України по виробництву сільськогосподарської продукції, в тому числі овочевої.

У поточному році сільгосптоваровиробники області планують отримати близько 1,3 млн тонн овочевих культур, з яких вже зібрано 350 тис. тонн овочів, 10 тис. тонн – ранніх плодів та ягід.

Як правило, 90 % овочів реалізовується оптовим посередникам та роздрібній торговельній мережі, 7,3% – на ринку, через власні магазини/кіоски та 2,7% –  на переробні підприємства.

Аналіз динаміки обсягів виробництва, споживання і продажу плодоовочевої продукції свідчить, що місцеві виробники сільськогосподарської продукції мають можливість повністю задовольнити потреби населення області не тільки в свіжих та якісних овочах та фруктах, але й забезпечити сировиною переробні підприємства області.

Сьогодні запорукою подальшого розвитку територіальних громад області є збільшення обсягу виробництва продукції з більш високим ступенем переробки, створення ефективних виробництв із замкненим технологічним циклом – від вирощування до постачання готової продукції споживачу та високий техніко-технологічний рівень розвитку підприємств.

В.о. директора Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення облдержадміністрації Маргарита Стеанова зауважила: «Враховуючи сировинно-виробничий потенціал агропромислового комплексу Херсонської області, переробка сільськогосподарської продукції здійснюється лише частково та стримується через відсутність обігових коштів, тому територіальним громадам необхідно активно провести роз’яснювальну  роботу щодо можливостей отримання фінансової підтримки на розбудову агропереробної галузі області».

Суб’єкти господарювання, які провадять свою діяльність в галузі переробки сільськогосподарської продукції у 2021 році мають можливість скористатися наступними програмами державної фінансової підтримки агропромислової галузі: Державна підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції, Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів, Державна фінансова підтримка суб’єктів малого та середнього підприємництва – Програма пільгового кредитування «Доступні кредити 5-7-9%», Програма з аграрного і сільського розвитку (АГРО), Український проєкт бізнес-розвитку плодоовочівництва  (UHBDP).

Голова облдержадміністрації Сергій Козир зазначив: «Переробка є для Херсонської області пріоритетним напрямком, адже ми маємо сировину, яку можемо використовувати. Це сприятиме створенню нових робочих місць, гальмуванню відтоку молоді з населених пунктів та збільшенню надходжень до бюджету».