Новокаховські захисники прав споживачів роз’яснюють у чому різниця категорій курятини

На минулому тижні до Інспекції з захисту прав споживачів Новокаховської громади, що на Херсонщині, зателефонував споживач з питанням: «Чому в магазинах різні ціни на курей і чим відрізняються між собою курячі тушки, які на погляд майже однакові, а також чим обумовлений колір птиці, що продається?»

Начальник інспекції Антоніна Прокопенко через редакцію Online НК дала відповідь на це запитання:

-Спробуємо розібратись посилаючись на «Гігієнічні вимоги до м’яса птиці та окремі показники його якості». Вартість продукції залежить від категорії вгодованості  птиці і якщо стисло:

Тушки 1-ї категорії вгодованості повинні мати такі показники: м’язова тканина добре розвинена у тушок всіх видів птиці, а у бройлерів і курчат – дуже добре. Форма грудей тушок бройлерів, курчат, курей округла. Кіль грудної кістки не виділяється, крім тушок курчат, у яких він може злегка виділятися. Відкладення підшкірного жиру на тушках курчат – в області нижньої частини живота і на спині у вигляді переривчастої смужки.

Тушки повинні відповідати наступним вимогам: добре знекровлені, правильно вставлені, з чистою шкірою без залишків пера, пуху, пеньків і волосоподібних пір’я, воску, подряпин, розривів, плям, синців і залишків кишечника.

Допускаються: поодинокі пеньки і легкі садна, не більше двох розривів шкіри довжиною 1 см кожен, але тільки не на філе; незначні лущення епідермісу шкіри.

Тушки 2-ї категорії вгодованості повинні відповідати наступним вимогам: м’язова тканина розвинена задовільно, крім бройлерів і курчат, у яких вона розвинена цілком задовільно. Кіль грудної кістки може виділятися, грудні м’язи з гребнем грудної кістки утворюють кут без западин по його сторонам. Відкладення підшкірного жиру незначні: у тушок курчат, курей – в області нижньої частини спини і живота. На поверхні тушок 2-ї категорії допускаються незначна кількість пеньків і саден, не більше трьох розривів шкіри довжиною до 2 см кожен, злущування епідермісу шкіри, але не різко погіршує товарний вигляд тушки.

В даний час птахофабрики реалізують, найчастіше, повністю оброблені, потрощені і упаковані тушки.

На колір тушки птиці впливають багато чинників: крос (гібридний різновид) птиці, спосіб утримання, корми. Більш дебела птаха, як правило, з жовтуватим відтінком шкірного пігменту. Рожевий відтінок і легка синява можуть говорити про меншу кількість підшкірного жиру. Говорити, що колір характеризує якусь «шкідливість» або «корисність» свіжого продукту, безпідставно.

Уважно вивчайте терміни реалізації тушок і дотримання умов зберігання, не купуйте сумнівний продукт, особливо заморожений (можливо декількаразове  заморожування, має надмірну кількість льоду, трапляється неприємний запах тощо).

Під час розгляду скарг по дотриманню правил продажу продукції на підприємствах торгівлі  поширені такі порушення:

-відсутність супровідних документів і маркування сировини;
– у технологічному процесі використовується інвентар, що потребує заміни або оновлення маркування;
– відсутність контрольних термометрів у місцях зберігання сировини;
– порушення умов зберігання продукції (строк зберігання сплив, зберігання сировини і готової продукції в одній холодильній камері, порушено умови товарного сусідства).

Прийміть до уваги, що періодичність здійснення планових заходів державного контролю у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів визначається постановою Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2018 р. № 896 «Деякі питання здійснення планових заходів державного контролю Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів» на підставі орієнтованого підходу.