У селищі Плодове біля Нової Каховки аграрії збирають урожай хурми

До кінця листопада у селі Плодове Херсонської області триватиме збір хурми. Саджанці екзотичних дерев селекціонують та адаптують до українського клімату у науково-дослідному господарстві.

Хурму у Плодовому вирощують понад 30 років. Науковці вже запатентували три різновиди фрукту — “Говерла”, “Роман Кош” та “Роджерс”, повідомляє agrotrend.com.ua.

“Визначилися якісь сорти східної хурми, які у нас зимують. У принципі, ці дерева, що ми бачимо, ці плоди, вони перенесли зниження температур до мінус 27 градусів”, — каже наукова співробітниця дослідного господарства “Новокахівське” Інституту рису Національної академії аграрних наук України Ольга Грабовецька.

Плід кожного виду відрізняється за формою, розміром, смаком. Найбільші можуть сягати ваги у 300 г, дрібні важать менше 100 г, при цьому саме вони легше переносять заморозки.

Загальна площа дослідного господарства — 760 га. До окупації Криму воно було підрозділом Нікітського ботанічного саду. Потім стало частиною Інституту рису Національної академії аграрних наук України. Багаторічний досвід селекції науковців став популярним: за саджанцями їхніх екзотичних дерев приїжджають з усіх куточків країни.

“Ці саджанці хурми ми відправляємо на пошту, і беруть її з усієї країни, беруть із Західної України, беруть звідти, з Півночі, Київська область. Усі беруть, бо вона всім подобається. Позаяк у нас є різні сорти цієї хурми: є великоплідна пізня, є ранні, є середні”, — перелічує бригадирка дослідного господарства Тетяна Власенко.

Урожай хурми науковці планують збирати до кінця листопада. Кажуть, плоди у холодному приміщенні можуть зберігатися свіжими до кінця зими. Їх не продають, а роздають колегам та гостям.

Окрім хурми, у дослідному господарстві вирощують китайські фініки, ківі, банани.